Gyerek, természetesen

Néha mocskos. Nem maszatos, ááá, vastagon sáros. És belovagol az előszobába. Aztán újra ki az udvarra.

Néha hangos. Talált egy botot, azzal üti a legnagyobb fazékfedőt, amit ki tudott bányászni a konyhaszekrényből, és menetel. Gumicsizmában. A szőnyegen. (Még szerencse, hogy nem perzsa. Pedig régebben hogy szerettem volna egyet!)

Néha szívfacsaró. Mert felmászott, leesett, és most sír. Tizenöt másodpercig. Aztán szétkeni poros arcán a könnyeit, és felpattan: “Má’ nemis fáj!” – mert hallja közeledni a sétából hazatérő szomszéd kutyát.

Néha több is van belőle. Mert a szomszédba is megérkeztek az unokák. Meg átjött az uncsitesó. Meg benéz a tavalyi úszótáboros Balázs, hogy megsimogassák Benikutyát. Na, ilyenkor anyának nyugi van. Lehet végre befőttes üveget kifőzni. Milyen kár, hogy csak egy meggymagozónk van, ha minden gyereknek jutna egy, pikkpakk készen lenne az egész kosár. Így meg az állandó vita, hogy ki mondta hamarabb, és ki a következő…

Néha “felássa” a kertet, ahogy apától látta. Titokban örülök, amiért a rotakapa beindítását még nem leste el. Mert akkor valószínűleg végleg annyi lenne a palántáimnak.

Szeret gombászni Nagyapával. “Aztmondta Naapa, én vagyok a legjobb gombász, mert nekem még közel van a szemem a földhöz!” – mutatja büszkén a kosarát. (Pont az idei vargányadömpingben jutott eszembe ez a történet.)

Naapa sajna már nincs velünk. Azóta kevesebbet kirándulunk. És igen, hősünk is betöltötte májusban a tizennégyet. “A gyerek”-ből “a kamasz” lett, ebben is tipikus, ezerrel és teljes elánnal kamasz, ahogy gyereknek ezerrel és teljes elánnal gyerek volt. És ez az, ami elviselhetővé teszi az egészet. Azt is, amikor elviselhetetlen. Nagy levegő, beszív, kifúj, mérges arc – majdcsak észreveszi magát. Néha igen. Néha nem. “Kitérdekel?!”. Aztán “bocsianyu.” Este pedig, a lépcső tetején ülve: “Azért kapok egy ölelést?”

Azt gondolom, hálásak lehetünk az elmúlt évekért. A sorsnak, a szüleimnek, akiknél az összes iskolai szünetet töltöttük, magunknak és egymásnak. És igen, hiányzik. A rohangászós, a maszatos, a hangos, a sírós, az ölelős. A gyerek. Meg az az élet. A nyári záporban hazafutás, patakban gázolás, pocsolyába ugrálás, ami után mégis jól esik a forró vizes tusolás. A kidőlt fán lovaglás, a csigafuttató derbik, a gátépítés és rönkgurigatás. Ősszel avarkupacban, nyáron szénakazalban hentergés, dombról legurulás. Az “összevissza-salátánk”, amit kétévesen is el tudott készíteni, a nagy málnaszörp-partik, a közös sütidagasztás.

Ezért született ez a blog. Hogy rátaláljanak azok az emberek, apák-anyák-nagymamák-nagyapák, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak arról, mi is a gyerekek dolga ebben a világban. Tágabb értelemben arról, mi dolgunk is lenne nekünk, embereknek, a világban. Ami, ugye, ne feledjük, a Természet. Mi is a dolgunk a Természettel? És mi dolga benne a gyerekeinknek? És hogyan függ mindez össze azzal, hogy egy nehéz kamaszkor mitől lesz elviselhető?

Nem azt az életet éljük (sokan-sokan az emberi fajból), amire biológiailag évezredeken át készültünk. Elfelejtettük, mik az igazán fontos dolgok. Mintha azt is el akarnánk felejteni, mik is a valós szükségleteink: ivóvíz, étel, fedél, közösség. Nem az, ami a reklámokból folyik. Nem, amit el akarnak nekünk adni. Minden, amire szükségünk van, az itt van, mióta világ a világ, és kialakult a fajunk, meg előtte a többi faj, egyik sem jobb vagy rosszabb, fontosabb vagy kevésbé fontos a másiknál. Ami kell nekik, nekünk, a földi élet minden fajának, az itt van, az orrunk előtt. Az erdőben, a mezőn, a kertben. A Természetben. Még.

Ezt szerettem volna és szeretném ma is megtanítani a körülöttem élő gyerekeknek. Hogy a természet megadja, ami kell nekünk, és vigyáz ránk. Ha odamegyünk, és figyelünk, megtaláljuk, amit keresünk. Ott van minden a helyén, ahol mindig is volt, az idők kezdete óta. A hangyák, a szedres, a kamilla a teához, kavicsok a patakból a dáma-táblára, ebihalak, szúnyoglárvák és küszök is, ha már arra járunk, plusz a sikló és a szitakötők… Minden a helyén van és ott is lesz, megtalálhatjuk, ha keressük, holnap is. Ha ma megtanulunk vigyázni rá.

Nyári tábor 2.

Előző ötletelésemből kimaradt az egyik személyes kedvencem, először ezt szeretném pótolni. Még mindig az óvodás-kisiskolás korosztály erdei napközis táboroztatásának Eger környékén Síkfőkút is remek bázisa lehet. Totyogós korában fiam előszeretettel áztatta el magát a tóparton pancsikolva, aztán kiskamaszként felfedezte a kissé túlméretezett vízáteresztő rendszerben rejő lehetőségeket, és visszajárt bunkeresdit játszani a hatalmas betoncsövekben. Tehát:

NOSZVAJ-SÍKFŐKÚT

Noszvaj - Síkfőkút | Mapio.net
Szerethető…

Egerből busszal fél órán belül elérhető. Az elmúlt években a nyilvános illemhelyet felújították, és kis játszótér is épült. A lejtős réten piknikezni és érdekes gurulós kísérleteket végezni egyaránt élmény, bár focizáshoz nem túl előnyös. Ha már fizika, akkor itt a forrás előtti hatalmas malomkerék is. Étterem, büfé elérhető – ami persze nagyobbaknál már nem csak előny… Kiépített tűzrakóhely, vagyis főzési lehetőség is rendelkezésre áll. A környék számos sétalehetőséget kínál önmagában is, de a helyiek kialakítottak mese-utat és forrástúra – útvonalat is. A völgyben maradva a kis szurdokok felett kidőlt fákon egyensúlyozhatunk, a meredek hegyoldalat megmászva szép gerincre jutunk, vagy akár Várkutat is célba vehetjük. A vizi élőhely tanulmányozására ott van az Attila-forrás tavacskája, mellette a fenyves a fenyőtinóru lelőhelye. Pecázni a kis tóban lehet, néha csónakokat is lehet bérelni, hogy az evezésben gyakorolhassuk magunkat.

Ha több az iskolás korú táborlakó, nő a hatótávolságunk: egy túra Várkúton és az Egeden keresztül vissza Egerbe, vagy a Kaptár-kövekhez, esetleg át Felsőtárkányba vagy Bükkzsércre fél nap alatt teljesíthető, vagyis a legforróbb déli órákban még mindig megpihenhetük valahol az erdő mélyén, a lombok közt átszűrődő fény állandó játékán mélázva vagy Durrell-utódként tücskök-bogarak után kutatva. És ezzel át is térnék a következő korcsoportra, a 8-12 évesekre.

ALSÓS PORTYÁZÁSOK

Ha túrázásban kevésbé járatos fiatalok csoportjával kelünk útra, fontos, hogy a tábor kezdése előtt a szülőkkel is egyeztessünk azokról a gyakorlati kérdésekről, amelyek előfeltételei a problémamentes erdőjárásnak: zárt cipő, fejfedő, esőkabát, hátizsák, ivóvíz, nem romló, nem édes elemózsia, kullancs és leégés elleni védekezés… Mit érdemes egész nap magukkal cipelniük, és mit nem? Mi az, amin nem érdemes spórolni?

Ezek tisztázására egy hétvégi közös bográcsozás például remek alkalom. Megismerhetjük egy kicsit egymást. Én a gyerekeket és a szülők elvárásait – ki nem mászhat fára, koszolhatja össze a ruháját, vehet zsebkést a kezébe – hiszen nem vagyunk egyfomák. Ők pedig a helyszínt, egymást és engem. Hiszen én sem jó szívvel engedem el teljesen ismeretlen helyre hősömet, pedig ő már – elvileg – megáll a saját lábán. Jó lenne, ha legalább ennyi időnk lenne magunkra és a gyerekeinkre…

Egy ilyen csapattal nem tervezek napi 8-15 km-nél hosszabb utat. Bírnák, tudom, de néha a kevesebb több…. Fontos, hogy olyan végpontot válasszunk, ahonnan biztonságosan haza lehet jutni. Nem olyan vicces lekésni az egyetlen délutáni buszt 5-10 gyerekkel. A családi logisztika szempontjából pedig nagy előny, ha a tábor minden napján ugyanonnan lehet hazavinni a fáradt portyázókat… Az sem baj, ha reggel mindig ugyanonnan indulunk – az ismerős biztonságot ad, lehetőséget saját rituálék kialakulására, vagyis a kötődésre – és ez az elsődleges cél: a természethez való kapcsolódás. Ezért most az útvonalakat kiinduló hely szerint csoportosítva gyűjtöm össze.

  1. GYÜLEKEZŐHELY: EGERVÁR VASÚTI MEGÁLLÓHELY

első hét: EGED-ALJI PORTYÁZÁSOK

Indulás a bal alsó sarokból…

Nagy-Eged – Tiba-kút – Vadaskert – Felsőtárkányi tó

Kaptárkövek – Király-rét – Noszvaj

Nagy-Eged – Bikk-bérc – Várkút – Felsőtárkányi-tó

BUSSZAL INNEN:

Szőlőske – Várkút – Novaji kunyhó – Síkfőkút

Szőlőske – Rókafarm – Szomolya – Bogács

Síkfőkút – Novaji kunyhó – Török-út – Völgyfő-ház – Oldalvölgy – Barát-völgy – Felsőtárkány

Ebből a 6 útvonalból szépen fel lehet építeni egy heti programot. Rövidebb utak a hét eleji bemelegítéshez vagy kedvezőtlen időjárás esetére, hosszabbak a hét közepére, majd az utolsó nap már ismerős helyeket érintve és ismerős helyre érkezve hagyjunk időt egy hangulatos zárásra, esetleg verjünk sátrat, és tartsunk egy ottalvós záróbulit – természetesen éjszakai bátorság-próbával.

második hét: SZARVASKŐ KÖRNYÉKI PORTYÁK

Ezen a héten vonattal indulunk útnak:

Szarvaskő – Les-rét – Berva : bemelegítő táv, közös főzéssel és ismerkedő-csapatépítő programokkal a Les-réten

Szarvaskő – Gilitka-kápolna – Szarvaskő : gerinctúra a sziklagyepen, a végén várvívással

Almár – Baktai láp-tavak – Keselyű-bérc – Szarvaskő: vizes élőhelyek alapos szemügyre vételezése

Bélapátfalva – Teleskessy-erdészház – Mész-völgy – Berva : több gyaloglás, nem kevesebb vidámkodás

Szarvaskő – Les-rét – Diana-lápa – piros kereszten az Egres-völgyig – Felsőtárkány : záróbuli megfáradt portyázóknak és hozzátartozóiknak (igény szerint)

folyt.köv.: komolyabb távolságok, magasabb hegyek…

Tábor a nyárra

Első fejezet: Óvodás-kisiskolás korosztály

Pedagógus vagyok. Vagyis nyáron érek rá igazán olyan dolgokkal foglalkozni, amik örömet okoznak. Vagy amiket fontosnak érzek. Ezért az idén nyáron táboroztatni fogok. Szigorúan nonprofit alapon, szigorúan a saját fejem szerint. Vagyis nem napi kétszer két németórát megspékelve némi lovaglással, Balaton-parttal, vagy tenisszel – ezek a személyes kedvenceim a gyermekmegőrzés-bizniszből, bocsi -, hanem erdei óvoda – stílusban. És mivel a saját fejem jó szokásához híven már megint tele van mindenféle szerteágazó ötletcsírával, úgy döntöttem, megkérlek Benneteket, segítsetek választani. Hiszen a szünet csak 6 hét, nekem meg már most van legalább kétszer ennyire elegendő álmom. Szóval – ti az alább vázolandó táborok közül melyikbe küldenétek szívesen a gyerkőcötöket?

A. Erdei ovi Felsőtárkányban

3-6, vagy 4-8 éveseknek, napközis, vagyis bejárós. Tópart, falu végén, erdő szélén hegy lábánál. Kiépített önkormányzati játszótér a fák közt, nyilvános WC, nagy tetővel fedett placc, meleg étkeztetés is megoldható. Reggel városból busszal ki, vagy a szülők helybe hozzák a csemetéiket. Gyülekező, reggeli az uzsisdobozból, hátizsák fel, és irány egy 1-2 km-en belül lévő erdőzug, naponta másik. Gallysátor-építés, pancsolás a patakban, fára mászás, frissen kaszált vagy száradó szénában turkászás, halnevelő, kolostorrom, szánkódomb, szurdok felkeresése, szikláról messzirenézés, alkalmas sétabot kiválasztása a talált gallyak közül, álomfogó, erdei szőttes, termés-nyaklánc készítése, fülelés a neszekre, lombsátorba bámulás, rönkgörgetés meg ami még épp eszünkbe jut. Ebédre vissza a bázishoz, utána hintaágyak felaggatása, és (mese)olvasás, ejtőzés, nota bene pecabotlógatás, esetleg némi petanque, méta vagy szembekötősdi, uzsira egytálból-cseresznyézés, és busz vissza a városba – kincsekkel teli hátizsákokkal. Van a közelben kőbánya, vadaskert, Nemzeti Park kiállítóhely, kisvasút, vezet idáig bicikliút, vagyis intellektuális és fizikai kihívásokat kereső szülők egyaránt találhatnak kiegészítő programot neveltjeik számára.

B. Erdei ovi Szarvaskő

20180720-08-Szarvasko-Var

Az előbbihez hasonló paraméterekkel rendelkezik, plusz vonattal is megközelíthető. A faluközpontban itt is van park játszóval, kiindulásnak. Extra a vár, zergelábúaknak, és a Keselyű-bérc, egyik legjobb gombászó-helyem. A kisebbek helyei a patakvölgyben a Margit-forrás környéke, nagyobbakkal át lehet kelni a gerinc túloldalán fekvő Les-rétre vagy Guba-rétre. Sok a pala, aki ügyesen hasít le belőle lemezeket, akár egész manóházat is építhet. A vár után észak felé haladva a gerincen sziklagyepet böngészhetünk, elő a növény- és rovarhatározóval. A patakba állíthatunk magunk faragta vizikereket, kisebb vízfolyásokra épülhet egész gátrendszer, és már úsznak is a papír- vagy fakéreg-hajók. Étterem helyett jöhet a bográcsozás, a jövő férfiai megtanulnak tüzet rakni (a kijelölt helyen!), a jövő asszonyai krumplit pucolni. A bolognait és pizzát egy hétre lebbencsre, friss zöldségre és egytálételekre cseréljük.

C. Kerti ovi

Még mindig a 3-8 éves korosztálynak egy ücsörgősebb agrár-változat a város határában lévő hobbitelkünkön. Az infrastruktúra csekély, és igazán forró napokon nem annyira kellemes, mint egy igazi erdő, cserébe mindig terem valami. Reggel városi gyülekező után 30 perc alatt a legkisebbek tempójában is kiérünk, lepakolunk, és már kezdődhet is a böngészés – retek, zöldhagyma, később paprika-paradicsom vagy uborka a tízóraihoz, aztán bab vagy borsó ebédre, hozzá némi répa vagy karfiol, esetleg cukkini vagy patiszon. A főzés közös program, mindenkinek van benne feladata és felelőssége. Ebéd után hűsölés az árnyékban vagy a tető alatt, táblajáték kinek-kinek gusztusa szerint (malomtól a mancala-ig), tollas, foci vagy más sportjáték, kisebbeknek mese, nagyobbakkal közös történetírás-mondás. Uzsira gyümölcsöt szedünk, aminek szezonja van, abból a hét végére befőtt készül, saját kézzel kevert, saját tervezésű címkével ellátott gasztro-ajándék. Kis tudósok nagyító alá vehetik a komposztdomb lakóit, lepkevadászok kapnak hálót és határozót, kezdő ornitológusok a lombkorona szárnyas lakóit fürkészhetik távcsövükkel. Meghívott asszisztensem Bogyó kutya, aki örömmel tanul újabb és újabb trükköket – némi jutifalatért cserébe. Fára mászni, bunkert építeni, sarazni természetesen itt is ér.

D. Erdő a kert végében

Mint a névből kiderül, ez az egyenlőre még a többinél is kevésbé konkrét verzió egyesíteni kívánja az eddigiek előnyeit. Hobbitelken van a bázis, ami azonban közvetlenül erdő mellett fekszik. Két erre a célra kiszemelt eladó telek között hezitálok, az egyik Almárban van, a másik az Eged aljában, a Hergyimó-dűlőben. Előbbi tömegközlekedéssel jobban megközelíthető, utóbbi autós szállítást igényel, mert gyereklábnak túl messze van a várostól. A veteményes, termő gyümölcsfák és a saját szilárd épület mint bázis remek háttérként szolgálnak az erdei programokhoz, és télen majd melegedőül az átfagyott kis orrocskáknak. De mindez persze már túlmutat egy nyári tábor keretein, az erdei óvoda felé.

folyt.köv.

Ráfordulni a télre

Betakaritottam, amit lehetett. Savanyitottam, préseltem, aszaltam, befőztem. Tele a fagyasztó musttal, almalével. Szárad a konyhaszekrény tetején a birsalmasajt, és lassan a gombaszezonnak is vége. Elégethetném még a lemetszett rózsarőzsét meg az összegereblyézett leveleket, de tehetem őket a komposztba is, majd kitalálom.

Most jönne az, hogy ülök a meleg kandallónál, puha pokrócba burkolózva, és újraolvasom a klasszikusokat, amig el nem felejtem, eredetileg melyik tétován felsejlő verset is akartam megtalálni. (Babits talán, van benne kamra meg gazda, melyik???) Az idillhez jár egy csésze meleg ital – kinek kakaó, kinek forralt bor -, esetleg még gyerek, meg állat…

Na ez most nincs. Épp nincs fűtésünk. Pontosabban csak az egyik szobában van.

De előbb-utóbb, bizom benne, ezt is megoldjuk, és akkor jöhet a giccs. Praktikusan azért, mert ha nem az, akkor jön helyette a depresszió. Ha már választhatok, akkor inkább fényvárás, mint önsajnálat. (És, le kell szögeznem, MINDIG választhatok. Jó nekem, ugye?) Blackfriday helyett csokiskeksz-sütés, mehet jövő héten csokimikulás helyett a zacsikba. Nem agyalok túl sokat azon, kinek mit hozzon az angyaljézuska – rokonok, ismerősök és üzletfelek vérmérsékletük szerinti mértékben koordinálják az általuk kivánatosnak itélt tárgyak beszerzését vagy hagyják rám a döntést – amiből utolsó pillanatban (vagy kicsivel később) elkészülő szépek szoktak születni – felteszem, most sem lesz másképp. Gyűjtöm az ihletet (most épp innen), mint a fonalat és textilt egész évben. Ráérek. (Vagy lusta vagyok, nézőpont kérdése.)

Tea, lekvár, likőr, bor - finomságok csipkebogyóból - fmc.hu -  Székesfehérvár Online Magazinja
Mindenkit megcsip a dér…

Persze előbb-utóbb ki kell menni a hidegre, csipkebogyóért például, amivel kicsinositom a kortalanná öregedett adventi koszorúnkat. Enni adni a madaraknak, felhozni pár üveg befőttet a pincéből, elcaplatni a könyvtárba (remélem, ott legalább fűtenek). Meg kell törni a diót, tormát ásni a kocsonya-szezonra, ilyesmi. Vacogni, mintha nem is a város közepén, a 21. század konzumvilágában élnék. Mert fázni kell ahhoz, hogy észrevegyem a fűtött szobát. Hogy ne vegyem magától értetődőnek. Hogy örülni tudjak neki. Meg kell éhezni ahhoz, hogy jóizűen tudjak enni, és egyedül maradni, hogy különleges legyen az alkalom, amikor újra itt lesztek. Böjt ez minden téren, amikor fogy a fény, és egyre hosszabb az éjszaka. És az a jó benne, hogy tudható, nemsokára megfordul. Mint minden évben. Honnan vehetnék a modern életben ehhez mérhető bizonyosságot?

“Mit látsz, Ignác?” – érzékelés és észlelés a szabadban

“Pár erdőben töltött hét vagy hónap elteltével a gyerekek szemei lassan elkezdenek megnyílni, az érzékszerveik olyan apróságokat is megragadnak, amelyek felett eddig elsiklottak. Mint az a kilencéves, aki váratlanul az égre mutat, ahol épp hangtalan V alakban repülnek a fagyos északnémet tél elől menekülő ludak. “Épp most váltottak az élen.” – jegyzi meg precízen, amikor a csapat vezetőt cserél.

Az erdei óvodába járó gyerekeket megfigyelők azt találták, hogy nem a gyerekek tanulási tempója az, ami megváltozik a szabadban töltött évek alatt. Nem is a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességük – mert még az is megfázik néha, aki hétfőtől péntekig kint játszik. A kicsik észlelése az, ami átalakul. Mintha a szemeik szélesebb látókörben tekintenének, füleik többet hallanának – a táj lényegesen több részletét képesek megragadni, mint reggeltől estig a játszótéri mászókákon fel-le ingázó társaik. A gyermekek ‘lámpás-tudata’, amiről Alison Gopnik beszél, a vadonban gyökerezik. Hatása nem nagyobb okosság, hanem intenzívebb létezés. Persze az intelligencia sem jár rosszul: Barucker megfigyelte, hogy a gyakran nyomolvasást játszó gyerekek sokszor szinte maguktól megtanulnak olvasni. Hiszen az állatok csapásainak követésekor ugyanúgy egy sor grafikus jelet kell figyelemmel kísérni és jelentéssel felruházni, mint olvasáskor.”

Dr. Andreas Weber | Autor | Journalist
Az idézett részlet eredetije a 120. oldal környékén keresendő. Mellesleg ez az egyik kedvenc könyvem.

A szabadban töltött idő igazoltan segít a rövidlátás megelőzésében. A D-vitamin jótékony hatásáról is sokat hallani. Ez azonban az érzékelést és annak szerveit, látás esetén tehát magát a szemet érinti elsősorban, míg a szabadban tartózkodás figyelmi funkciókra gyakorolt hatása, amire a fenti idézet is utal, az észlelés változásával függhet össze. Korunk nyilvánvaló problémája a túlingerlés, illetve a minket és gyerekeinket érő ingerek összetételének, minőségének drasztikus megváltozása. Érzékszerveink a törzsfejlődés során ahhoz a környezethez idomultak, amelyben boldogulnunk kellett – vagyis a természetben való eligazodáshoz. És ez nem csupán nyomolvasást jelent. A fák lombján átszűrődő napfény minden szín ezer árnyalatát varázsolja elénk, a felhők a fehér és szürke közötti skála több száz fokozatát, és ezeknek a különbségeknek ugyanúgy jelentése van – például egy közelgő zivatar esetében -, mint ahogy az eszkimók számára jelentősége van annak, a fehér melyik árnyalatával írható le a hó színe éppen. Azok az apró különbségek, amelyek előrejelző erővel, jelentéssel, vagyis jelentőséggel bírnak, nem nagyobbak, mint az a és á, vagy a d és b betű közötti különbség. Mire a gyerek iskolába kerül, elvárjuk, hogy képes legyen ilyen apró eltérések észlelésére – de hogyan, ha az a képessége, amely ezt lehetővé tenné, nem kapja meg az optimális fejlődéshez szükséges ingermennyiséget fejlődése érzékeny szakaszában?

Életkörülményeink újkori változása talán a mélység és tér észlelésére szakosodott jelzőrendszereket állítja a legnagyobb kihívások elé – vagyis épp hogy nem, hiszen a baj pont az, hogy nem használjuk őket. A két dimenziós képek áradata a valóságban előforduló jelzőrendszereknek csak egy részét alkalmazza. Mig a takarás, a relativ nagyság és magasság viszonylag egyszerűen leképezhetőek papirra vagy képernyőre, addig a levegő-perspektiva, amely a látott tárgy és szemünk között lévő levegőréteg vastagságának megbecsüléséből von le következtetéseket, és a fény-árnyék viszonyok egyáltalán nem, vagy legfeljebb (utóbbi esetében) durván leegyszerűsitve jutnak szerephez. Ennél is rosszabbul járnak a binokuláris jelzőmozzanatok – és velük a szemünk is. Ugyanis a képernyő vagy papirlap minden pontja (nagyjából) egyforma távol van a szemünktől, függetlenül attól, hogy épp egy tájkép vagy egy katicabogár páncélja látható-e rajtuk. Igy egy tárgy távolságának megbecslésére nem használhatjuk észlelésünknek azokat az evolúció során kialakult képességeit, amelyek a két szem által alkotott retinális képek minimális eltéréseire, illetve a szemlencsék domborúságának változásáról agyunkba beérkező információkra épülnek. Gondoljunk bele, mennyivel kevesebbet használja egy zárt térben tartózkodó, nota bene tartósan képernyőre vagy papirra meredő ember / gyerek a szemmozgató izmait, mint az, aki a szabadban pillanatonként vált fókuszt – hol a lába alatt megreccsenő ágra, hol egy a lombok közt elsuhanó madárra, hol saját kézfejére tekintve, amin épp egy szúnyog készül vacsoráját magához venni! Máris értjük, hogy szaporodhatott a szemüveges óvodások száma az elmúlt pár évtizedben.

A mozgás is észlelés, testérzékelés! forrás:indafoto.hu

Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy a téri tájékozódás fejlődését a percepció, vagyis észlelés mellett a mozgásos tapasztalataink határozzák meg, érthetővé válik, miben rejlik a szabadban játszó erdei óvodás legnagyobb előnye. Saját testének helyzetéről, izmainak munkájáról, teste és az őt körülvevő tárgyak egymáshoz való viszonyáról megszámlálhatatlanul több tapasztalattal rendelkezik, mint zárt térben szocializálódott kortársai. Ez előny a testkép, testséma alakulásánál, de – a saját test helyzetére vonatkozó számtalan visszacsatolás mellett – edzi elvontabb gondolkodási képességek fejlődését is: a fa, hid és szikla ugyan nem változtatják helyzetüket, mégis minden évszakban más arcukat mutatják, amelyeknek kognitiv térképre való felkerüléséhez a gyereknek meg kell tanulnia a látottak lényeges vonásait kiemelni, a lényegtelenektől elválasztani. A természeti tapasztalat megismerő funkciókra gyakorolt jótékony hatása messze túlmutat tehát a szenzomotoros fejlődési szakasz élményeinek hatásán – és akkor a kötődés keveset vizsgált, de öngyilkos civilizációnk számára annál fontosabb alesetéről, a Természethez való kötődés alakulásáról nem is szóltunk.